• 14 maja 2021

Wśród Polek rosnącą popularnością cieszy się woda różana. Ze względu na swoje właściwości, znalazła szerokie zastosowanie nie tylko w kosmetyce. Okazuje się, że można ją nawet pić. 

Woda różana to hydrolat czyli płyn, który otrzymuje się z kwiatów. Dobroczynne działanie wody różanej znane są kobietom już od starożytności. Podobno korzystała z nich sama Kleopatra. Na całym świecie używa się jej do pielęgnacji cery, włosów czy nawet przyrządzania potraw. Jest bogata w wiele substancji aktywnych, które wnikają do organizmu i poprawiają jego kondycję.

Jak działa woda różana?

Ze względu na zbliżone do skóry pH, woda różana wykazuje dużą kompatybilność ze skórą i nie powoduje alergii ani uczuleń, a dodatkowo łagodzi podrażnienia. Bogactwo bioflawonoidów, będących silnymi przeciwutleniaczami, zapewnia działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu woda różana opóźnia procesy starzenia się, wymiatając wolne rodniki.

Ponadto hydrolat ten zawiera beta-karoten, a także witaminy z grupy B. To powoduje, że woda różana działa antyseptycznie, łagodząco i przeciwzapalnie, a także redukuje rogowacenie naskórka. Zawartość witaminy C i E powoduje, że hydrolat odmładza, uszczelnia naczynia krwionośne i chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Ze względu na swoje właściwości, woda różana polecana jest osobom borykającym się z trądzikiem. Może stanowić uzupełnienie terapii, np. jako tonik. Sprawdzi się jednak w przypadku każdego rodzaju cery, gdyż poprawia napięcie skóry i wyrównuje jej koloryt.

Swój zapach woda różana zawdzięcza olejkom eterycznym, które wykazują właściwości aromaterapeutyczne. Działają relaksująco i poprawiają samopoczucie. W pełni naturalny hydrolat różany znajdziesz w sklepie https://domiuroda.pl/ >>

Proces powstawania wody różanej

Powstaje ona w wyniku destylacji płatków róży z parą wodną. Jest produktem ubocznym tego procesu. Głównym produktem jest z kolei olejek różany, który ma mocniejszy zapach, niż woda. 

Do produkcji wody różanej wykorzystuje się kilka rodzajów róży:

  • damasceńską,
  • francuską,
  • stulistną.

Co ciekawe, aby otrzymać 1 kilogram wody różanej, należy wykorzystać aż 5 ton kwiatów. 

Jak stosować wodę różaną?

Hydrolat wykorzystuje się w kosmetyce zazwyczaj jako tonik do skóry twarzy, który ma właściwości silnie nawilżające, ale jednocześnie działa delikatnie, więc można go stosować nawet w przypadku bardzo wrażliwej cery. Wodę różaną można stosować jako mgiełkę i spryskiwać nią twarz kilka razy dziennie. Wystarczy przelać ją do butelki z atomizerem. Taka mgiełka wykazuje działanie rozjaśniające i rozświetlające cerę. Składniki zawarte w wodzie różanej pobudzają skórę do produkcji nowych włókien kolagenowych, dzięki czemu zapobiega powstawaniu zmarszczek. Z tego względu znalazła zastosowanie w kosmetykach do cery dojrzałej. Na zmęczone oczy świetnym pomysłem będą okłady z wodą różaną. Skutecznie łagodzi ona wszelkie podrażnienia i rozświetla okolice oczu.

Woda różana na włosy

W kosmetykach do pielęgnacji włosów także znalazła swoje zastosowanie. Zapobiega wypadaniu włosów oraz wzmacnia i odżywia cebulki. Produkuje się nawet lakiery do włosów z wodą różaną w składzie.

Top