• 29 marca 2024

​Ser w niebieskim kolorze, określany też „blue cheese” – jest znany ze względu na swój niebieski odcień, a także mocny smak oraz zapach. Ten znany mleczarski produkt występuje w wielu sosach i sosach sałatkowych, a oprócz tego jest serwowany koło orzechów i owoców oraz innych serów.

Jedne z najbardziej znanych odmian to Roquefort, Stilton oraz Gorgonzola. Jednak z racji tego, iż jest to produkt dojrzewający w formach, zazwyczaj tworzony z niepasteryzowanego mleka, to może być zastanawiające, czy spożywanie go w czasie ciąży jest bezpieczne. Dzięki temu artykułowi dowiesz się, czy ciężarne kobiety mogą spożywać niebieski ser.

„Blue cheese” może nosić Listerię

Ryzyko, które wiąże się ze spożywaniem „blue cheese” podczas ciąży nie jest związane z tym, że produkuje się go przy użyciu form, ponieważ formy te są bezpieczne do spożywania. Bardziej ryzykowne jest to, że w większości niebieskie sery są produkowane z niepasteryzowanego mleka, co wywołuje niebezpieczeństwo zanieczyszczenia Listeria monocytogenes. Ten rodzaj bakterii może powodować listeriozę. Jest to choroba przenoszona drogą pokarmową, będąca zbliżona do grypy bądź robaka żołądkowego.

Do częstych objawów listeriozy u ciężarnych kobiet należą: dezorientacja, utrata równowagi, sztywny kark czy drgawki. Może to stanowić oznakę tego, że listeria znalazła się w układzie pokarmowym matki, gdzie może wywołać stan zapalny wokół mózgu i rdzenia kręgowego oraz bakteryjne zapalenie opon mózgowych. Symptomy listeriozy bywają często łagodne dla ciężarnych kobiet, a duża liczba z nich może nawet nie być ich świadoma. Jednak listeria może stanowić śmiertelne niebezpieczeństwo dla dziecka.

Listerioza to raczej rzadka choroba, ale u kobiet w ciąży jest nawet o 20 razy bardziej możliwa do wystąpienia niż u ogółu populacji. Proces pasteryzacji, wykorzystujący łagodne ciepło do sterylizacji części produktów spożywczych jest zabójcą dla listerii. Niestety, niebieskie sery są bardzo rzadko pasteryzowane, dlatego zwiększone jest ryzyko dojścia do bakteryjnego zakażenia.

Czy cały niebieski ser jest zagrożony?

Należy pamiętać, że dzięki gotowaniu można zabić listerię. Dlatego też ugotowane potrawy, jak np. pizza z niebieskim serem, nie są groźne i można je bezpiecznie spożywać w czasie ciąży. Dzięki badaniu wykazano, że temperatura 55 stopni C znacznie zmniejszyła aktywność listerii. Choć rzadziej występują i są mniej znane, to istnieją niebieskie sery produkowane z mleka pasteryzowanego. Zauważymy to na etykiecie produktu. Kobiety w ciąży powinny zatem unikać wszelkich niebieskich serów, które zawierają surowe mleko. Produkty mleczne niepasteryzowane w USA muszą być zgodnie z prawem ujawniane.

A co z niebieskim sosem serowym?

Niebieskie sosy serowe najczęściej stanowią mieszankę z maślanką, majonezem, octem, kwaśną śmietaną, mlekiem, a także czosnkiem i cebulą w proszku. Istnieją też jednak inne ich odmiany. Mleko oraz niebieski ser występujący w tym sosie mogą być zanieczyszczone listerią. Niebieski ser w sosach może, choć nie musi być wykonywany ze składników pasteryzowanych. Dla bezpieczeństwa lepiej jest, aby kobiety w ciąży unikały niebieskiego sosu serowego. Jeżeli jednak postanowią go kupić, powinny wybrać produkt poddany pasteryzacji.

Pamiętaj: Z racji tego, że niebieski ser często jest produkowany z niepasteryzowanego mleka, jest on niebezpieczny dla dzieci, bo zwiększa ryzyko zatrucia listerią. Ciężarne kobiety powinny więc unikac niebieskiego sera i produktów, które go zawierają, albo wybierać tylko te produkty, które poddano pasteryzacji.

Co zrobić w przypadku zjedzenia niebieskiego sera w ciąży

Objawy wywołane zatruciem listerią pojawiają się zwykle w ciągu kilku dni od spożycia zakażonej żywności. Czasem u części osób symptomy mogą nie występować do 30 dni. Jeśli ciężarna kobieta zjadła niebieski ser, nie powinna panikować. Musi natomiast obserwować swój stan i zwracać uwagę na takie objawy jak wymioty, gorączka powyżej 38 stopni C czy biegunka. Jeśli doszło do zachorowania lub podejrzewamy u siebie objawy listeriozy, powinniśmy skontaktować się ze specjalistą. Aby potwierdzić zakażenie, można wykonać badanie krwi. A jeśli zakażenie zostanie wcześnie rozpoznane, to czasem stosuje się antybiotyki.

Pamiętaj: Jeżeli ciężarna kobieta jadła niebieski ser w trakcie ciąży, nie powinna panikować. Powinna obserwować swoje objawy i skontaktować się z lekarzem, gdy podejrzewa u siebie listeriozę.

Podsumowanie

Niebieski ser to miękki, dojrzały ser, uwielbiany przez ludzi w sosach czy na sałatkach. Jest on zazwyczaj produkowany z niepasteryzowanego mleka, co wywołuje ryzyko wystąpienia listeriozy, która jest potencjalnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Ciężarne kobiety powinny zatem unikać niebieskich serów i produktów, które je zawierają. Jednakże są też niebieskie sery, które są wykonywane z pasteryzowanego mleka i one są bezpieczne do spożywania. Jeżeli w czasie ciąży kobieta jadła niebieski ser, powinna monitorować swoje objawy i w razie wątpliwości skontaktować się z lekarzem prowadzącym.

Jedzenie sera pleśniowego podczas ciąży 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top