• 16 października 2021

Od dawna do naturalnej pielęgnacji skóry wykorzystywane są olejki. Mają one za zadanie nawilżyć i oczyścić skórę. Wchodzą w skład kosmetyków do pielęgnacji oraz demakijażu. Na samym początku, należy zapoznać się z właściwościami olejków - odpowiednio dobrany będzie świetnie działał, zaś nieodpowiedni może pogorszyć stan skóry. Oleje naturalne stosuje się w codziennej, podstawowej pielęgnacji cery. Pełnią rolę zbliżoną do kremu - wzmacniają działanie kosmetyków. Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane są najlepszym wyborem. Są one bogatsze niż oleje oczyszczone, które z kolei mniej uczulają i są polecane alergikom. 

Samą substancję powinno kupować się w buteleczce z ciemnego szkła - dodatkowo musi być wyposażona w pipetę. Po otwarciu przechowujemy olej w lodówce. Typ olejku powinien być dopasowany do potrzeb naszej skóry. Skóra trądzikowa, mieszana czy tłusta potrzebuje tzw. "suchego oleju", który wchłonie się w nią od razu i nie pozostawi żadnego tłustego filmu. Skóra sucha potrzebuje olejku, który pozostawi na niej warstwę ochronną.

Olej arganowy - nie tylko do twarzy

Najpopularniejszy olejek pielęgnacyjny. Ma on jasno-żółtą barwę oraz pachnie jak orzechy arganowe. Stosuje się go do pielęgnacji paznokci, dłoni, twarzy oraz jako dodatek kosmetyczny. Po aplikacji natychmiast wchłania się w skórę - są w nim zawarte nienasycone kwasy tłuszczowe, tj. omega-9 i omega-3. Dodatkowo jest bogaty w witaminę E i związki fenolowe, które mają właściwości antyoksydacyjne.

Oto kilka zalet olejku arganowego: jest łagodzący, przyśpiesza gojenie, jest źródłem ceramidów, odbudowuje warstwę hydrolipidową naskórka, reguluje pracę gruczołów łojowych, zwalcza wolne rodniki, nawilża cerę oraz nadaje jej elastyczności.

Olej z opuncji - idealny dla skóry potrzebującej ochrony

Wytwarza się go z pestek opuncji figowej. Charakteryzuje się delikatnym zapachem oraz matową konsystencją. Jego cena jest dość wysoka ze względu na cały proces pozyskiwania. Zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe (w większości omega-6), fitosterole oraz witaminę E. Jego właściwości zwiększają odporność skóry na czynniki zewnętrzne.

Działa przeciwzmarszczkowo, poprawia napięcie skóry, jej koloryt oraz wyraźnie nawilża. Łagodzi podrażnienia, reguluje pracę gruczołów łojowych, sprzyja regeneracji skóry, działa antyoksydacyjnie oraz wzmacnia barierę lipidową skóry. Eksperci polecają go w szczególności osobom o skórze dojrzałej, chcącym poprawić jej kondycję. Można stosować go pod oczy. 

Olej jojoba - bardzo szybko się wchłania

Jest to płynny wosk o jasno-żółtej barwie. Należy do tzw. grupy lżejszych olejów. Bardzo szybko się wchłania oraz jego wykończenie jest aksamitne. Jego skład jest zbliżony do sebum. Ma za zadanie chronić cerę przed utratą wody. Jest bogaty w witaminę E oraz estry woskowe.

Olej ten zachowuje kwaśny odczyn skóry, nie zmieniając jej pH. W swoim składzie posiada czynniki odpowiedzialne za zmiękczenie skóry oraz ochronę przed słońcem. Można go stosować do każdego typu skóry.

Olej tamanu - przyspiesza gojenie się zmian

Jest to olej o intensywnym  zielonym kolorze oraz korzenno-orzechowym zapachu. Zawiera kwas kalofillowy oraz kallofilloidynę, które mają za zadanie działać przeciwbakteryjnie, a także zmniejszyć obrzęk. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w olejku przyspieszają gojenie się ran, łagodzą stany zapalne oraz redukują łuszczenie i suchość skóry. Olejek zawiera także naturalny filtr przeciwsłoneczny. Olejek tamanu można stosować na każdy typ cery - szczególnie na podrażnienia - ze względu na swoje właściwości regeneracyjne. Polecany jest osobom o skórze dojrzałej.

Olej marula - idealna opcja na podrażnienia

Jest to olej w żółtym odcieniu, o orzechowym zapachu i lekkiej konsystencji umożliwiającej szybkie wchłanianie w skórę. Jego składnikami są kwas oleinowy, witamina C, witamina E, katechiny, flawonoidy oraz składniki działające antyoksydacyjnie. Jest olejem przeciwzmarszczkowym, posiadającym właściwości przeciwbakteryjnie. Bardzo skutecznie regeneruje, ożywia i odświeża skórę. Silnie nawilża on powłokę skóry, a skóra wokół wyprysków czy też blizn zostaje rozjaśniona. Jest idealnym preparatem do leczenia rozstępów. Pomaga zagoić się stanom zapalnym, zredukować zaczerwienienie czy też zmniejszyć obrzęk. Rekomendowany jest dla skóry dojrzałej, trądzikowej czy też podrażnionej. Stosuje się go również przy pielęgnacji dłoni, oczu czy też włosów.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz
Top